Här äter du veganskt i Stockholm

Trenden att gå mer mot vegetarisk och vegansk mat ökar. Allt fler väljer bort kött och andra animaliska produkter på grund av olika anledningar, vanligtvis är det på grund av etik och moral, men andra anledningar kan också vara miljön och hälsan. Att hitta veganska restauranger kan kännas svårt, så vi hjälper dig gärna! Läs vår lista på restauranger som serverar vegansk mat i Stockholm och njut av maten – med gott samvete.

The Plant

Restaurangen The Plant ligger i köpcentret Ringen på Götgatan på Söder i Stockholm. De serverar vegansk fastfood och kompromissar inte alls med djurvärlden. Allting på menyn är 100 % veganskt och dessutom helt ekologiskt. The Plant är så före sin tid att när de öppnade 2015 så var restaurangen den första restaurangen i Sverige att servera helt vegansk och ekologisk mat. Restaurangen använder sig inte heller av raffinerat socker, så vill du även vara nyttig är The Plant ett bra val – deras burgare är väldigt populära!

SöderManna

På Medborgarplatsen finns en till restaurang som är helt vegetarisk. Det mesta på menyn är även veganskt, men det finns råvaror som till exempel honung och halloumi, vilket inte passar en vegan. Vill man äta helveganskt så har de påläst personal. Restaurangens motto är att man inte ska behöva vara vegetarian för att uppskatta deras veganska och vegetariska utbud. Maten tillagas från grunden med råvaror av hög kvalitet. Här kan du till exempel beställa en nachotallrik med sojafärs, en kebabtallrik med vegankebab eller en falafelsallad.

Delivore

Åter igen ett matställe på Söder i Stockholm, närmare bestämt på Åsögatan. Här hittar du favoriten Delivore, ett café som är helt veganskt och som använder ekologiska råvaror i största möjliga utsträckning. Här har man ett brett utbud om man vill äta till exempel frukost eller brunch och utgår inte enbart från att alla veganer och vegetarianer enbart vill äta nyttigt. Självklart hittar du nyttiga sallader och smoothies här, men också bagels och så kallade ”mylkshakes” som är Delivores variant på milkshakes. I ”mylkshaken” Amoreo har de bland annat oreokakor och chokladströssel i, hur gott låter inte det?

Växthuset

Vid Trädgården under Skanstullsbron finns restaurangen Växthuset. Åldersgränsen är 18 år så vid entrén är det ID-kontroll, vilket kan vara bra att veta. Men om du är över 18 år och är riktigt sugen på god växtbaserad mat så är Växthuset väl värt ett besök! De vänder sig till både etablerade veganer och vegetarianer, men också till de som kanske mestadels äter kött men som är sugen på att testa något nytt. De skriver på sin hemsida att det finns något för både frälsa och noviser. Låter lovande, eller hur? Menyn på Växthuset följer säsongen och är lite varierande beroende på hur tillgången på råvaror är. Att vara vänlig mot naturen är viktigt menar de och har således skapat menyn helt utifrån det tankesättet. Meningen med menyn på Växthuset är att man beställer in vad man vill ha och sen äter alla vid bordet av det. En slags egen buffé á la family style. Menyn innehåller råvaror och rätter som friterad fänkål, gotlandspotatis, grillade primörer, rostat blomkålshuvud, broccolidipp, slanggurka och friterad västkusttång. Låter spännande va?