Här äter vi i Uppsala

Uppsala är kanske allra mest känd för alla sina studenter och sina många kyrkor som till exempel Domkyrkan. Men hur är restauranglivet i Uppsala och var ska man gå när magen kurrar? Vi har svaret här!

Hambergs fisk

Mitt i hjärtat av Uppsala ligger Hambergs fisk, som precis som namnet antyder, specialiserar sig på fisk. Idag finns det ett något bredare sortiment av maträtter och råvaror att botanisera sig bland. Men i grund och botten är Hambergs en genuin fiskrestaurang sedan starten 1982 och det märks på menyn. Gravad lax, ostron, kummel, rödtunga, torskrygg och helgeflundra är bara några av de många fisksorter på menyn. En av deras populäraste rätter är skaldjursfatet med räkor, musslor, svenska signalkräftor, kamjatkrabba, kammussla och hummer. Förutom den fantastiska fiskrestaurangen har de även en butik där de säljer fisk och skaldjur, bröd, anklever, ostar och egentillverkade delikatesser så som kallpressad rapsolja. Väl värt ett besök när du har ätit dig mätt och vill köpa med dig något hem över disken!

Peppar Peppar

Ett stenkast från stadens resecentrum ligger denna matpärla. Flera gånger har restaurangen Peppar Peppar röstats fram till Uppsalas finest. Restaurangen ligger belägen i en gammal industrilokal och maten har helt klart tagit inspiration därifrån. Den är rejäl och rustik med en touch av Frankrike. Rätterna är klassiska restaurangrätter men ack så goda! Eller vad sägs om pankofriterad chevre till förrätt? Fjällröding till varmrätt? Eller varför inte pepparfilé och så yoghurtpannacotta eller en jordgubbs- och fläderterrine till efterrätt. Smarrigt eller hur?

Aaltos Italian Grill & Garden

På Sysslomansgatan 14 mellan pelarna under den världsberömde arkitekten Alvar Altos hus i Uppsala ligger restaurangen Aaltos Italian Grill & Garden. Precis som namnet antyder är restaurangen italiensk, för Aalto älskade tydligen Italien och den italienska renässansen. Restaurangen har en fantastisk atmosfär där mellan pelarna under huset och menyn likaså. Du kan bland annat få gräddfylld buffelmozzarella, råbiff med tryffelemulsion, friterade räkor á la Insalata di Gamberetti eller grillad oxfilé med anklever. Restaurangen är riktigt populär bland uppsalaborna och det är inte svårt att förstå när man besöker den. Glöm inte att boka bord i god tid bara!

Jay Fu

Jay Fu är en riktigt speciell restaurang. Restaurangen beskriver sig som ett amerikanskt steakhouse med asiatiska influenser. Mycket och gott kött utlovas samtidigt som tonen är asiatisk. Visst låter det spännande? Rätterna har intressanta namn som ”Corn on the cod” (torsk, svart miso, picklad avokado och ångande dumplings), ”Octopussy 007” (rå tonfisk, avokado, bläckfisk, mango, koriander och ingefärsgurka) och Do-Nut-Eat-This (donut, pekannötsglass och misofudge). Konceptet är klockrent och restaurangen är välbesökt. Priset ligger på mellan cirka 180 kronor och 400 kronor per varmrätt beroende på vilken du tar. Förrätterna kostar drygt 150 kronor styck och efterrätten strax över 100 kronor. Maten är vällagad och inspirerande – ett fräscht koncept. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi Uppsala!